Δευτερολογία στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011

Δευτερολογία στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011

Καράογλου Θεόδωρος:

Καταρχήν, θα ξεκινήσω με ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν από προχθές ακόμη. Εκκρεμεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα, ένα τεράστιο ανοιχτό ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, το ζήτημα ότι ο Υπουργός συνελήφθη να συκοφαντεί δημοσίως τον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή και οφείλει μια δημόσια συγνώμη. Δεύτερον, εκκρεμεί μία απάντηση στον συνάδελφό τον Νίκο Λέγκα και σε όλους μας σχετικά με το ποιο ήταν το έλλειμμα που η ελληνική στατιστική αρχή στις 1 Οκτωβρίου έδωσε στη EUROSTAT και αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα μετά την παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, της κυρίας Παπανδρέου, η οποία τόνισε ότι έχουν το δικαίωμα οι Βουλευτές να ενημερώνονται για αυτά τα ζητήματα. Βέβαια, ανέφερε ότι πρέπει να γίνονται μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, αλλά είναι το ίδιο πράγμα, γιατί είμαστε σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι ότι, προηγουμένως αναφέρθηκε από τον Υπουργό ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δόθηκε την προηγούμενη χρονιά και πράγματι δόθηκε το 2009 και ήταν μια δαπάνη που βάρυνε και μεγάλωσε το έλλειμμα του 2009. Το 2010 όμως, σας θυμίζω ότι δεν δόθηκε το επίδομα αυτό και κόπηκε, άρα και αυτό ήταν ένας τρόπος μεταφοράς και φουσκώματος του ελλείμματος.

Ακόμη, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011 έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο Προϋπολογισμός αυτός είναι προεκλογικός. Ωραιοποιεί την κατάσταση, το προσχέδιο αυτό που συζητάμε σήμερα δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα έρθει μετά τις 15 Νοεμβρίου, αφού βεβαίως έχουν προηγηθεί οι δημοτικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί, θα προκύψουν νέα δεδομένα για το έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με αυτά που λέει η Eurostat και από το 13,7%, δεν ξέρουμε πού θα το πάει και γιατί θα έχουμε νέα δεδομένα από τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του τρέχοντος έτους, πολύ φοβάμαι αρκετά αρνητικά. Όπως άλλωστε και αυτά που μόλις προχθές ανακοινώθηκαν για το πρώτο εννεάμηνο. Έχουμε μια τεράστια αστοχία στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010.

Ενδεικτικά αναφέρω, η αύξηση των εσόδων του πρώτου εννιαμήνου ήταν στο 3,7%, έναντι ετήσιου στόχου 13,7%. Βεβαίως, αναθεωρήθηκε ο στόχος αυτός και πήγε στο 8,7%, όμως αυτό είναι μια αλχημεία. Δηλαδή, αν μεθαύριο έχετε στο δεκάμηνο - εύχομαι να μην είναι αυτή η πραγματικότητα, εύχομαι να πάει στο 15% η αύξηση των εσόδων, αλλά μιλώ επί ρεαλιστικής βάσης - μια αύξηση των εσόδων της τάξης του 4% και εσείς αναθεωρήσετε το στόχο και πείτε ότι ο στόχος ήταν στο 3%, θα επιχαίρεστε κιόλας και θα λέτε ότι όχι απλώς πετύχατε αλλά ξεπεράσατε και το στόχο;

Δεύτερον, εσείς λέτε με τα στοιχεία του δεκαμήνου ότι έχουμε μια υστέρηση της μείωσης των δαπανών, γιατί η μείωση αυτή είναι κατά 7,1%, έναντι στόχου για 7,8%. Επίσης έχετε μια μείωση πρωτογενών δαπανών κατά 11,6%, έναντι ετήσιας μείωσης του στόχου κατά 9,2%. Είναι ο μόνος στόχος που έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και τον έχετε ξεπεράσει. Αλλά, τι αφορά αυτός ο στόχος; Αφορά το πετσόκομμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αφορά το πετσόκομμα των συντάξεων, την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας. Να, λοιπόν, ένας τομέας που έχετε πολύ μεγάλη επιτυχία, στο πώς θα πετσοκόβετε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Έχουμε μια πρωτοφανή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στην ουσία δεν υπάρχει, δεν υλοποιείται, δεν εκτελείται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 30,3% το πρώτο εννιάμηνο. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, άρα επανέρχεται και είναι επίκαιρο το ζήτημα, πώς θα υπάρξει ανάπτυξη, όταν δεν εκτελείται κανένα δημόσιο έργο, όταν δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή λογική από την Κυβέρνηση αυτή;

Βεβαίως, η μείωση του συνολικού ελλείμματος κατά 31,1%, υστερεί κατά 6% περίπου από τον ετήσιο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 36,9%. Άρα, τα στοιχεία του πρώτου εννιαμήνου είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και μας δείχνουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 έχει πέσει εντελώς έξω.

Ο κ. Υπουργός έθεσε ένα ερώτημα, με το οποίο φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει ή δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση. Μας ρώτησε από πού θα κόψουμε εμείς το έλλειμμα. Εμείς, όμως, κύριε Υπουργέ, προτείνουμε ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Δηλαδή, όχι μόνο περιοριστικά μέτρα, προτείνουμε άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, έτσι ώστε να παραχθεί εισόδημα που θα μπορέσουμε να το φορολογήσουμε.

Έχουμε προτείνει αναλυτικά τέτοια μέτρα τόνωσης της αγοράς ύψους 7,2% του Α.Ε.Π.. Αυτά θα υποκινήσουν την ανάκαμψη, αυτά θα μηδενίσουν την έφεση, αυτά θα συγκρατήσουν τα λουκέτα και την ανεργία, ώστε επιτέλους να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, και όπως βλέπετε και όπως βλέπουμε, εκ του αποτελέσματος, δεν αποδίδουν. Όσο, κύριε Υπουργέ, και αν φορολογήσετε το μηδέν, πάλι μηδέν θα πάρουμε. Όσο κι αν πιέζετε μια οικονομία που καταρρέει, θα παράγεται πιο γρήγορη κατάρρευση, όχι περισσότερα δημόσια έσοδα.

Για τον μηδενισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος αρκούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, δεν χρειάζονται άλλα. Έχετε, λοιπόν, πάρει αρκετά, υπεραρκετά θα έλεγα, μέτρα για να μηδενίσετε το διαρθρωτικό έλλειμμα. Όμως, δημιουργείτε συνεχώς πρόσθετο κυκλικό έλλειμμα, από την ύφεση που προκαλείτε και έτσι η πολιτική σας μετατρέπει το διαρθρωτικό έλλειμμα σε κυκλικό έλλειμμα και το συνολικό έλλειμμα μειώνεται πολύ λίγο, πολύ αργά, με τεράστιες θυσίες. Με λίγα λόγια, αδειάζετε μια βάρκα που βουλιάζει με τρύπιο κουβά και τα μισά νερά στην ουσία ξαναχύνονται πάλι μέσα στη βάρκα.

Αντίθετα, με τα μέτρα τόνωσης της αγοράς που σας προτείνουμε, με τα αντισταθμιστικά μέτρα, θα αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχετε ήδη λάβει, ενώ θα αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα και το κυκλικό έλλειμμα που εσείς δημιουργείτε. Θα μηδενιστούν έτσι και τα δύο σκέλη του ελλείμματος. Και το διαρθρωτικό από τα μέτρα που ήδη λήφθηκαν και το κυκλικό από τα μέτρα τόνωσης της αγοράς που σας αποδεικνύουμε. Γιατί, τα μέτρα που εμείς προτείνουμε μηδενίζουν το κυκλικό έλλειμμα, με το οποίο εσείς δεν ασχολείστε καθόλου. Αλλά, επίσης, καθιστούν ακόμη πολύ πιο αποτελεσματικά και τα μέτρα που έχετε ήδη πάρει και έτσι μηδενίζεται γρηγορότερα και το διαρθρωτικό έλλειμμα, άρα, και το συνολικό έλλειμμα.

Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, είναι γραμμένα και κατατεθειμένα από τις 7 Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος του κόμματος μας, ο Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο παρουσίασε την οικονομική μας πρόταση αναλυτικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες, τους πολλαπλασιαστές, τις χρονικές υστερήσεις και τα εφεδρικά μέτρα που ίσως χρειαστούν. Για όλα αυτά, όμως, δεν απαντήσατε πότε. Χθες ο κ. Υπουργός απέδειξε ότι δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα της Οικονομίας, γι' αυτό και μας ρώτησε από πού θα κόψουμε; Δεν καταλάβατε, κύριοι Υπουργοί, ότι το πρόβλημα δεν είναι να «στεγνώσουμε» την αγορά, αλλά πώς θα τονώσουμε την αγορά. Το πρόβλημα δεν είναι και άλλη ασφυξία, αλλά πώς θα έχουμε άμεση ανάκαμψη. Άρα, το σωστό ερώτημα δεν είναι από πού θα κόψουμε, αλλά πώς θα τονώσουμε την αγορά, για να μπορέσουμε να εισπράξουμε υγιείς πόρους από την αγορά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θέτει το ερώτημα σε λάθος βάση. Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, έχει αποδειχτεί ότι έχει αδυναμία σε ερωτήματα, σε λάθος βάση. Σας ευχαριστώ.